Olje eller lakk?

Du står der med et ferdig nedpusset tregulv som er klar til å behandles. Men hvordan skal man velge rett i jungelen av olje- og lakkprodukter? Her er en oversikt som kan hjelpe deg.

Det første du må bestemme deg for er om du ønsker et oljet eller lakket gulv. Begge løsningene er gode, og det avhenger av hva slags utseende, slitestyrke og krav til vedlikehold hva slags behandling du bør velge.

Oljet tregulv

Olje kan brukes på alle ubehandlede eller slipte gulv. Oljen vil trekke seg inn i treverket og fremhever de enkelte treslagenes naturlige nyanser. Man får en silkematt og smidig overflate som er smuss- og vannavisende. Man kan si at olje gir gulvet et mer levende og varmt preg enn lakk, men oljen kan ikke vise til samme slitesterkhet.

Naturell eller hvitpigmentert olje?

Mørke tresorter bør ha olje uten pigment.

På lyse tresorter som f.eks furugulv vil det være smak og behag som avgjør om man ønsker hvitpigmentert eller naturell olje. Lyse gulv får oftest en hvitpigmentert olje som forsterker den lyse fargen, men også eik og bøk kan gjerne få en hvit olje. Vi kan også blande farge spesielt for deg og ditt gulv om ønskelig.

Farget olje?

Å farge gulvet blir mer og mer populært, og det finnes mange farger å velge mellom. Fargede oljer og beiser kan brukes på alle treslag, og vil få litt ulik farge avhengig av underlaget. Ved hjelp av denne fargingen kan man få et helt vanlig furugulv til å se ut som eik eller mahogni, uten å skade regnskogen eller bruke unødvendig mye penger.

Dyr olje = god kvalitet?

Kvaliteten på oljen er forskjellig. Dyrere oljer har høyere tørrstoffinnhold, er dermed bedre. Tørrstoffinnholdet sier noe om hvor mye av produktet som blir igjen på gulvet etter at løsemidler og annet er fordampet. Billige oljer har ofte mye løsemiddel i seg, med det resultat at de ser fine ut ved påføring, men at vedlikeholdet må gjøres oftere. Det er altså en viss sammenheng mellom pris og kvalitet.

Lakkert tregulv

Lakkert gulv er langt mer slitesterkt enn olje, og det krever svært lite vedlikehold. Når man lakkerer tregulvet legger lakken seg som en hinne over treverket, noe som beskytter godt. Rengjøring er også svært enkelt på denne typen gulv, da søl er enkelt å tørke av. Lakken gir gulvet en flott glans av ulik grad avhengig av produktvalg. En får lakk i både helt matt glans og med høy glans.

Vannfortynnbar eller oljebasert lakk?

Vannfortynnbar lakk tørker raskere, har en senere gulningsprosess, inneholder mindre skadelige løsemidler og har en langt svakere lukt enn oljebasert. Oljebasert lakk bør benyttes ved behandling av heltregulv av furu og gran. Dette fordi noen lakktyper inneholder limstoffer som limer trebordene sammen i skjøtene hvilket vil kunne gi store sprekker enkelte steder på gulvet. I tillegg beskytter oljebasert lakk bedre mot fukt i spesielt utsatte områder som for eksempel i en gang med våte sko. Denne typen lakk vil også fremheve gløden i treverket bedre, men vil også gulne noe over tid.

Blank eller matt lakk?

Valget går først og fremst på smak og behag. Blanke lakker er klarest i farge. Ønsker man å fremheve livet og spillet i treverket best mulig er blanke lakker best egnet. Blanke lakker gir den glatteste overflaten. Tidligere var det slik at blanke lakker var mer slitesterke enn de matte variantene, dette er ikke tilfelle lenger. Matte lakker skjuler støv, smuss og ujevnheter bedre enn blanke lakker.

Hva passer for mitt gulv?.

Generelt kan vi si at lakkert gulv er mer slitesterkt og lettere å holde rent enn oljet gulv. Olje er enklere å fikse om uhellet skulle være ute, men generelt er søl på et oljet gulv ikke gunstig. Et oljet gulv krever mer vedlikehold enn et lakkert gulv.

Det finnes ikke noe fasitsvar på hva som er best av de to løsningene, hva du bør velge er en smaksak om hva du liker utseendemessig og hvilken slitasje gulvet vil bli utsatt for.

For ytterligere informasjon om lakkert og oljet gulv ta kontakt så tar vi en samtale rundt hva som er best for akkurat ditt gulv og bruk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *